Gehoorbescherming: hoe de juiste te kiezen?
Wanneer u zoekt op het woord “gehoorbescherming” in de zoekmachines worden er veel zoekresultaten weergegeven met diverse soorten gehoorbeschermers. Heel mooi zo’n ruime keuze, maar u bent alleen geïnteresseerd in die ene gehoorbeschermer die perfect bij u past. Hoe kiest u tussen al deze honderden zoekresultaten nu de juiste? Om u hiermee te helpen hebben wij hieronder de belangrijkste onderwerpen geselecteerd waar u rekening mee dient te houden.
- Doel
- Demping
- Frequentie
- Draagcomfort
- Prijs
Doel
We beginnen met de belangrijkste stap voor het kiezen van het juiste type oordopje en dat is het doel. Waarvoor heeft u de gehoorbeschermer nodig? Heeft u die nodig om schadelijk geluid voor uw gehoor te dempen, zoals bij het motorrijden of klussen. Of gaat het eerder om storend geluid buiten te sluiten, denk hierbij aan praat- en snurkgeluiden. Deze zijn niet schadelijk voor uw gehoor, maar wel hinderlijk voor als u zich wilt concentreren of rustig wenst te slapen.
Een tweede vraag is of het belangrijk is hoe het geluid gedempt wordt. Wanneer u bijvoorbeeld naar een muziekconcert gaat, dan is het belangrijker om een oordopje met filter te gebruiken waardoor de klanken beter intact blijven. Een gewone oorprop is niet geschikt voor het dempen van muziek, omdat deze het gehoor geheel afsluit, waardoor het geluid dof gaat klinken. Wens u het geluid van een kettingzaag te dempen, dan zou een oorprop weer prima kunnen volstaan. U wenst tenslotte zo veel mogelijk geluid te dempen.
Wanneer het gaat om schadelijk geluid, dan is de demping het allerbelangrijkste waar u op moet letten, u wilt immers geen risico lopen op gehoorschade. Wanneer u storend geluid wilt dempen, dan heeft u veel meer vrijheid in het kiezen en zal het draagcomfort een belangrijke rol spelen.
Kijk ook op onze catogoriepagina's welke oordopjes voor welke activiteiten het beste geschikt zijn.
Demping
Wanneer u heeft vastgesteld of het om schadelijk of storend geluid gaat is de volgende vraag, hoeveel demping heb ik nodig? Voordat we deze vraag beantwoorden is het goed om een veelvoorkomende fabel uit de wereld te helpen. Gehoorbeschermers dempen het geluid en zorgen er dus niet voor dat het geluid geheel niet meer hoorbaar is. Regelmatig ontvangen wij vragen om gehoorbescherming te leveren die al het geluid buitensluit, zodat de snurkende partner of de luid pratende buurman niet meer hoorbaar is, helaas is dit niet mogelijk.
De soorten gehoorbeschermers die nu verkrijgbaar zijn in de markt hebben een maximale demping van ongeveer 39 decibel (dB). Een hogere demping is bijna niet mogelijk. Geluidstrillingen gaan gewoon door uw gehele lichaam heen en bereiken zo alsnog uw trommelvlies. Het geluid van 39 decibel is net zo zacht als het geluid van gefluister, een rustig kantoor of van de vogels bij zonsopkomst. Wanneer iemand met een motorfiets, die 90dB aan lawaai produceert, door uw straat rijdt dan zult u deze met gehoorbescherming in altijd nog horen. Alleen dankzij uw gehoorbeschermers is dit geluid niet meer storend, waardoor u ongestoord verder kunt slapen of studeren.
Terug naar de vraag, hoeveel demping heb ik nodig? De gehoorbeschermers hebben als doel het geluid terug te brengen naar een veilig niveau of het storende geluid buiten te sluiten. Hierbij geldt dus niet altijd hoe meer demping hoe beter. Bij teveel geluidsdemping is ook het omgevingsgeluid gedempt en dit kan leiden tot een geïsoleerd gevoel, bereidheid tot het dragen van gehoorbescherming kan afnemen alsmede alertheid.
De sterkte van de demping hebben we opgedeeld in 4 categorieën
- Mild, demping tot 17 decibel. Geschikt voor vliegen, buren en verkeer.
- Medium, demping tot 24 decibel. Geschikt voor disco, concerten, kroeg, sportzalen.
- Krachtig, demping tot 30 decibel. Geschikt voor motorrijden, elektrische machines in huis en tuin.
- Extreem, demping tot 39 decibel. Geschikt voor zware industrie, schietensport, bouw en vuurwerk.
Frequentie gebruik
Heeft u de gehoorbescherming eenmalig nodig of wenst u deze vaker te gebruiken. Er is al sprake van meermalig gebruik als u de gehoorbeschermer meerdere keren per dag gebruikt en daartussen niet draagt. Iemand die gehoorbescherming draagt tijdens het klussen, waarbij gewerkt wordt met machinale apparaten zal regelmatig zijn of haar gehoorbescherming uit of af doen. Klust u vaker dan is het gebruik van oorkappen een goede investering. Oorkappen kunt u namelijk erg makkelijk op en af zetten en gaan jarenlang mee. Klust u zelden of gaat u met meerdere personen klussen, dan kunt u beter kiezen voor wegwerp oordopjes, deze dempen goed en zijn goedkoop in aanschaf. Een eventuele tussenoplossing zijn oordopjes met een beugel of koordje.
Draagcomfort
Welke gehoorbescherming het prettigst zit, is niet eenvoudig te bepalen en hangt af van persoonlijke voorkeur en pasvorm. Ieder mens en dus ook het gehoor is tenslotte anders. Het draagcomfort hangt ook sterk samen met het doel en de frequentie van gebruik. Wanneer u gehoorbescherming wenst te gebruiken voor het slapen dan is het fijn als de oordopjes zacht en flexibel zijn en dat deze zich kunnen vormen naar de vorm van de gehoorschelp. Vindt u het niet fijn om oordoppen in uw gehoorgang te stoppen, dan kunt u er ook voor kiezen om siliconen oordoppen te gebruiken of een oorkap. Wenst u oordopjes te gebruiken tijdens het stappen of tijdens een muziek evenement, dan is het fijn als het oordopje geschikt zijn voor muziek en niet te veel opvallen / uitsteken.
Wanneer de gehoorbescherming goed zit, raden wij u aan om deze zo min mogelijk te beroeren om irritaties te voorkomen. Varieer desnoods met verschillende soorten, een assortiment verschillende oordopjes kan u helpen meerdere soorten oordopjes uit te proberen, voordat u een definitieve keuze maakt.
Prijs
Oordoppen zijn te koop vanaf enkele euro’s tot zelfs honderden euro’s. Gehoorkappen kunt u kopen vanaf enkele tientjes tot vele honderden euro's. Afhankelijk van het doel, demping, gebruik en het beschikbare budget is er altijd wel een oordopje of gehoorkap te vinden die bij u past.